Edénykészlet kisokos kezdő háziasszonyoknak

A konyhai edények sokaságában nehéz eligazodni, főleg kezdő háziasszonyként. Ember legyen a talpán, aki tudja mi a különbség a sok típus között.

  • Indukciós edény,
  • kerámia bevonatos edény,
  • öntöttvas edény,
  • zománcozott edény,
  • teflonbevonatos edény,
  • inox edény,
  • réz edény, stb.

Nem csak az alapanyagok, hanem a konyhai edények minősége is fontos a főzéshez. Sajnos vannak mérgező edények is, s jó, ha tisztában vagyunk azzal, mit ne válasszunk. Ha fő szempont az ételek egészséges, rostdús, vitamingazdag elkészítése, akkor érdemes kicsit utánajárni, hogy milyen anyagú edény a legjobb választás.

Az első fejtörést a teflon bevonatos edény okozza. Több kutatás is bebizonyította, hogy bizony káros, mérgező anyagokat bocsát ki főzés során, szóval nem ez a legjobb választás. Bár sajnos ez az egyik legnépszerűbb edény a nem tudatos emberek konyháiban, hiszen az összes áruház polcain megtaláljuk és könnyű beszerezni.

Miért ne válassz teflon bevonatos edényt?

A teflon folyadéktaszító és súrlódásmentes anyag, amit több vegyi anyagból állítanak elő, ezért sokan szeretik. Egyik fő összetevője a perfluor-oktánsav (PFOA), aminek sajnos egészségkárosító hatása van. Mit okozhat ez az anyag az ételekbe vegyülve? Hormonzavart, meddőséget, vese- és májkárosodást és a fejlődésben lévő gyermekekre is káros.

Edénykészlet
Edénykészlet

Milyen alternatívái vannak a teflonbevonatos edényeknek?

Szerencsére van miből válogatni. Az egyik legegészségesebb és legidőtállóbb edény az öntöttvas edény. Biztos emlékszel nagyszüleid ősrégi edényeire, amik főként ilyen öntöttvas edények voltak. Ez az egyik legegészségesebb konyhai edény típus. Tapadása picit eltér a teflontól, de minél idősebb egy öntöttvas edény, annál jobb lesz benne főzni. Az öntöttvas edényben készült ételekbe garantáltan nem kerül semmilyen káros anyag.

Az öntöttvas edények minden típusát beszerezhetjük. Öntöttvas lábas, öntöttvas serpenyő, öntöttvas tepsi, öntöttvas grill serpenyő, stb. Minden ételt meg tudunk főzni és sütni bennük, a desszerteket is beleértve.

A következő alternatíva a kerámia bevonatos edény. A kerámia edények természetes anyagokból készülnek, tehát ezekben is megbízhatnak az egészségtudatos háziasszonyok. Fő alapanyaga az agyag, ami tudvalevő, hogy egy természetes anyag, amit formázás után kiégetnek.

A hőálló üvegedények is, ismert nevükön „jénai” tálak és sütőedények is biztonságosak.

A konyhai edények mindennapos használati eszközeink. Legyen fontos a jó minőségük. Amit eszünk, azzá leszünk. Teljességgel igaz!