Cukorbeteg étrend kialakítása orvos által

A cukorbetegség egy összetett anyagcsere zavar, ahol a szénhidrát-anyagcsere dominál. A betegséget három típusra lehet osztani, létezik 1-es típusú, 2-es típusú, valamint terhességi cukorbetegség is.

Cukorbeteg étrend kialakítása orvos által a legjobb megoldás. Tudni kell, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket a cukorbetegek 90 százaléka teszi ki. A genetikán kívül a legfőbb kiváltó ok az elhízás. A túlsúly kialakulásával egyetemben a szervezet glükózra való érzékenysége csökken, azonban az ideális testtömeg visszaállításával ez újra normalizálódhat. Enyhébb esetekben nincs szükség gyógyszeres kezelésre, ekkor a diéta és testmozgás sokat segíthet. Az 1-es típusú cukorbetegséget sokan ifjúkori diabétesznek is hívják, mivel gyorsan kialakul és a betegek többsége fiatalkorú, nem túlsúlyos. Ennél a típusnál nélkülözhetetlen az inzulinkészítmények használata, valamint az ehhez társuló diéta, aminek mindenképp egyénre szabottnak kell lennie és megszabott mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia.

A terhességi diabétesz esetében a szövetek inzulinrezisztenciája növekszik, leginkább a méhlepény által termelt hormonok hatására. A terhességet követően a szüléssel a betegek egy részénél az anyagcsere normalizálódik, míg mások továbbra is cukorbetegek maradnak. Ha a terhességi diabétesz nincs kellőképp kezelve, akkor az fokozza a fertőzések veszélyét, valamint nagyobb eséllyel következik be koraszülés, valamint a terhességi magas vérnyomás esélyével is számolni kell. Mindhárom cukorbetegség típusnál elengedhetetlen a helyes étrend, a gyógyszeres kezelés, mindezek a beteg igényeihez mérten. Bővebb információk a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon.