Böngésszünk álláshirdetéseket a mielőbbi elhelyezkedés érdekében!

Ha csak ülünk a babérjainkon és várjuk, hogy egyszer csak az álommunka az ölünkbe hullik, akkor keservesen csalódni fogunk. A munkakeresés gyakran egy hosszadalmas folyamat, melynek során többször szembesülhetünk elutasítással vagy rosszabb esetben azzal, hogy a cég semmilyen visszajelzést nem ad.

Álláshirdetések böngészése mindenképp hasznos, sőt ez az első lépés az ideális munka megtalálására. Ha megtaláltuk azt az állásajánlatot, amely megfelel az elképzeléseinknek és passzol a preferenciáinkhoz, akkor következhet az önéletrajz megírása. Sokan úgy vélik, hogy először a CV elkészítésével kell kezdeni, majd az állásajánlatok közti keresgélés következik, azonban ez nem így van. Ha igazán hatékonyan szeretnénk munkát találni és a mielőbbi elhelyezkedés a cél, akkor érdemes az önéletrajzot az adott álláshirdetéshez igazítani. A CV írást sokan félreértik, úgy gondolják, hogy minél több információt kell beleírni, ez azonban nem igaz. A munkaadó a szakmai tapasztalatokra, releváns eredményekre és a szakmai fejlődésre kíváncsi, vagyis mindarra, ami a meghirdetett pozícióhoz kapcsolódik. Az önéletrajzot is ehhez kell igazítani.

A motivációs levél a legtöbb esetben nem szükséges, azonban, ha megírjuk, azzal nem hibázhatunk. Ha már a megírása mellett döntünk, akkor ne egy internetről letöltött sablon mellett döntsünk, hanem szánjuk rá az időt és érveljünk amellett, hogy a cég miért járna jól azzal, ha minket alkalmazna. Az sem árt, ha rendelkezünk LinkedIn profillal. Ha szellemi munkát végzünk vagy vezető pozícióban szeretnénk elhelyezkedni, akkor különösen előnyös, ha jelen vagyunk a platformon. Ugyanakkor nem csak az a fontos, hogy jelen legyünk, hanem időről-időre célszerű frissíteni is a profilt, illetve releváns tartalmakat közzétenni.