Benzines, vagy gázos Zippo öngyújtó a megfelelő választás?

Amikor az emberek öngyújtót választanak, gyakran felmerül a kérdés, vajon a benzines vagy a gázos alternatíva az optimálisabb-e. Az igazság az, hogy mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, így aztán az egyéni preferenciák alapján érdemes dönteni.

A benzines Zippo öngyújtó kétségkívül az egyik legismertebb és legnépszerűbb változat mind közül. Ez a klasszikus típus könnyen utántölthető és megbízhatóan működik még a legzordabb időjárási körülmények között is. Tudniillik a benzines működés egyik nagy előnye, hogy szeles időben is könnyen használható, hiszen a láng nem alszik el könnyen. Ezeknek az eszközöknek a klasszikus megjelenése és a hangulata immáron évtizedek óta sokakat vonz és gyakran választják gyűjtők és rajongók egyaránt. Nem szabad azonban megfeledkezni a hátulütőkről sem, hiszen a benzin gyorsan elpárologhat ha véletlen nyitva felejtjük, így aztán gyakrabban kell utántölteni. Emellett sokakat zavar a jellegzetes szaga is, ezért feltétlen próbáljunk ki egyet, még vásárlás előtt.

A gázos Zippo öngyújtó a modernebb alternatívának tekinthető a benzines változattal szemben. Ez a típus butángázzal működik, ami tisztább és hatékonyabb égést biztosít. Egy ilyen öngyújtó lángja stabilabb és sokkal könnyebben szabályozható, mint a benzines változaté. Ezen kívül az is egy hatalmas pozitívum, miszerint a gázos öngyújtók általában kevesebb karbantartást igényelnek, mivel a gáz nem hagy lerakódásokat a belső alkatrészeken. Ennek tükrében ezek a darabok ideálisak lehetnek azok számára, akik kényelmes és tiszta megoldást keresnek és nem feltétlenül ragaszkodnak a hagyományos Zippo élményhez. Az utántöltés itt is egyszerű és gyors, de figyelni kell a megfelelő gázpalackok beszerzésére, illetve magára a folyamat elvégzésére is. Jól látszik tehát, miszerint bármelyik Zippo öngyújtó mellett is tesszük le a voksunkat, nagyon nem tudunk melléfogni.