Az útlevél igénylés anyagi vonzata

Az útlevél igénylés kapcsán a többség általában arra kíváncsi, hogy a dokumentum mennyi idő alatt készül el és mennyit kell érte fizetni. Az alábbiakban hasznos információkat osztunk meg ennek kapcsán. Továbbá az is fontos, hogy utazás előtt az utasbiztosítás megkötését sem szabad elfelejteni.

Útlevél igénylése általában akkor válik szükségessé, ha valaki a schengeni övezeten túlra szeretne utazni. Az okmány igénylése igazán egyszerű, bármely magyarországi okmányirodában vagy kormányablakban igényelhető. Az útlevél normál ügyintézés esetén húsz nap alatt elkészül, viszont általában már nyolc nap alatt megvan. Az útleveleknek két nagy típusa van, melyek a magán és a hivatalos útlevelek. A magánútlevél lehet ideiglenes vagy állandó. Előbbi egyszer használható, általában hazautazáshoz, ha történt valami az állandó útlevéllel. Az állandó útlevél egy, öt vagy tíz évre szól. Utóbbi kettő ujjlenyomatot is tartalmaz. Az útlevél ára attól függ, hogy gyorsított eljárásban készül, milyen érvényességi időre szól, valamint, hogy a meglévőt kell-e pótolni. Gyorsított eljárás nélkül az egy éves útlevél ára kétezerötszáz forint, az öt éves hétezerötszáz forint, míg a tíz éves tizennégyezer forint.

Gyorsított eljárás esetén az előbb említett összegek mellett további felárat kell fizetni, melynek összege soron kívüli útlevél esetén tizenkilencezer forint, sürgősségi útlevél esetén huszonkilencezer forint, míg azonnali útlevél esetén harminckilencezer forint. Ha érvényes útlevelet kell pótolni, akkor az egy éves pótlása kétezerötszáz forint, az öt éves okmány pótlása ötezerötszáz forint, a tíz éves okmány pótlása pedig nyolcezerötszáz forint. Bizonyos esetekben nem kell fizetni az útlevél kiállításáért, például hatvanöt év felett vagy ha hiba csúszott az előző útlevél gyártásába.