Anyajegyek, festékes bőrelváltozások vizsgálata, kezelése

Az egészségmegőrzéshez tartoznak az olyan apróságnak tűnő dolgok is, mint az anyajegyek szűrése, vizsgálata. A melanóma sok esetben az anyajegyből alakul ki, így a rendszeres szűrővizsgálatra járás nagyon fontos.

Anyajegyek, festékes bőrelváltozások kivizsgálása, kezelése nagyon fontos, mivel a belőle kialakuló melanóma az elmúlt években rendkívül megnőtt az egész világon. A probléma nem csak az idősebb korosztályt, de egyre inkább a 20 – 30 év közötti fiatalokat is érinti. A melanóma megelőzésében nagy szerepe van a rendszeres szűrővizsgálatnak. Természetesen nem kell minden megjelenő anyajegy láttán pánikolni, azonban nem árt az óvatosság. A különböző életkorokban más – más módon kell az anyajegyeket megvizsgálni. Fontos, hogy időben keressük fel a bőrgyógyászt, mivel így nyomon követheti az anyajegyek minőségi és mennyiségi változását. Az anyajegy lehet velünk született, ugyanakkor az idő előrehaladtával is kialakulnak újabbak különféle méretekben és színekben.

Az UV-sugárzás folyamatosan növekszik a Földön, így egyre nagyobb figyelmet kell szentelni, az ellene való védekezésre. Sokan szeretnek kinn lenni a szabadban, valamint a nyaralásokat tekintve a tengerpart az egyik legnépszerűbb úti cél, ahol szívesen fekszenek ki az emberek a perzselő napsütésben napozni. Elsősorban a kisgyerekek, valamint az igazán fehér bőrűek vannak veszélyben, nekik fokozottan elővigyázatosnak kell lenni. Értjük ez alatt a magas faktorú naptejek használatát, valamint a déli órákban a napozás kerülését. A gyermekek esetében, természetesen a szülők elővigyázatossága a fontos. Egy kisgyermek bőre sokkal védtelenebb, mint egy felnőtté, így fokozott óvatosságra van szükség.

Vélemény, hozzászólás?