Adalékok – az autó optimális működésének kulcsa

Az adalékok szerencsére nem kerülnek csillagászati összegekbe, azonban annál fontosabb szerepük van az autó megfelelő működésében. Az alábbiakban szót ejtünk a legfontosabb adalékokról és azt is eláruljuk, hogy miért érdemes ezeket használni, pontosan mi hasznuk van.

Adalékok nagyon hasznosak, ez kétségtelen. Az üzemanyagba célszerű olyan adalékot keresni, amely javítja a motor működését, tehát kikormozza, kitisztítja vagy mentesíti a különféle koszos lerakódásoktól. Vannak, olyan adalékok is, melyek a motorolajat óvják az elöregedéstől, felvizesedéstől, valamint a viszkozitás csökkenésétől, egy szóval a motorolaj élettartamát hosszabbítja meg. A gázolaj esetében az a fontos, hogy ne kormozza el a motort és télen se rakódjon ki a paraffin. Utóbbihoz a dermedésgátló adalékokat érdemes választani.  Ezenkívül a hengerek tisztántartásához és a gép könnyű indulásához érdemes dízel adalékokat használni. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a gyári beállítások bizonyos típusú üzemanyaghoz és motorolajhoz igazodnak, ami azt jelenti, hogy ezt felesleges adalékokkal előállítani, azonban egy bizonyos futásteljesítmény után, amikor észleli a motor működésében bekövetkezett kisebb változásokat, jól lehet korrigálni, főleg, ha szakember tanácsai szerint jár el.

A téli időszak beköszöntével ahogy az idő kezd lehűlni, ideje átváltani a szélvédőmosó adalékanyagok téli változataira, amik kapcsán nem kell attól tartani, hogy megfagynának, ezzel komoly károkat okozva az autóban. Ezekről azt érdemes tudni, hogy minél töményebbek, annál fagytűrőbbek. A hűtőrendszerbe nem csak fagyállás miatt, de tömítés és tisztítás miatt is tölthetők adalékanyagok. Ezenkívül a megfelelő adalékanyagok segítségével akár a váltóolaj öregedését is meg lehet gátolni.