A lefolyó eltömődésének lehetséges okai

Van, amikor dolgunk végeztével kihúzzuk a dugót és várjuk, hogy lefolyjon a víz, ami csak folyik és folyik és…még mindig folyik. Vagy egyáltalán nem történik semmi, a víz pedig csak kavarog. Ez egyértelmű jele a dugulásnak, de milyen egyéb jelei vannak, hogy megtörtént a baj?

A lefolyó eltömődéséről itt olvashat többet. Ha a mosogatóból lassabban folyik le a víz a megszokottnál, az egyértelmű jele, hogy a lefolyóban kezd eltömődni, vagyis csak idő kérdése, hogy mikor fog teljesen eldugulni. Nagy valószínűséggel a lefolyócső egy távolabbi pontja szűkült be, így dugulás esetén sokkal nehezebb lesz, elhárítani a problémát. Van még egy eset, amikor a víz lefolyik, azonban gyanakodhatunk, hogy hamarosan el fog dugulni a lefolyó. Mégpedig amikor egyszer minden rendben, máskor pedig alig megy le a víz. Ezek az impulzusszerű váltakozások is előre jelezhetik a problémát. A wc-ben is tapasztalhatunk ilyen problémát, ott akár az is előfordulhat, hogy sima víz esetén könnyen távozik a víz, azonban, amint komolyabb terhelés éri, mint például wc papír, a tartalom már jóval nehezebben, akadozva távozik.

Ha a víz nehézkesen ugyan, de még távozik, akkor még szerencsések vagyunk, hisz tehetünk érte, hogy ne legyen nagyobb a baj. Alkalmazhatunk vegyszereket is, ezeknél viszont azt javasoljuk, hogy használjon védőfelszerelést, vagyis gumikesztyűt és védőszemüveget. Továbbá az is fontos, hogy a vegyszereket ne vegyítsük egymással, mivel egymással elegyedve mérgező hatásúak lehetnek. Emellett otthoni praktikákat is ki lehet próbálni, például kólát, mely a benne lévő foszforsavnak köszönhetően kiválóan végzi oldja a szennyeződéseket. A lúgkő és a forróvíz elegye is hatásos lehet, azonban itt is fontos az elővigyázatosság, vagyis, hogy szellőztessen és használjon gumikesztyűt.