A jól működő, megbízható gázkonvektor titka

Habár egyre többen igyekszenek csökkenteni ökológiai lábnyomukat és ennek megfelelően megújuló energiaforrásokat használni otthonuk felmelegítésére, azonban a földgázzal működő gázkonvektorok továbbra is rendkívül elterjedtek. Ezek a készülékek nagyon megbízhatóan működnek, melyet az is bizonyít, hogy akár évtizedek múltán is kiválóan elvégzik a feladatukat.

Gázkonvektor használatával biztosíthatjuk egy-egy szoba vagy egy kisebb alapterületű lakás felfűtését. Az anyagukat tekintve megkülönböztetünk lemezes, valamint öntöttvasból készülő darabokat. Előbbi típus esetében előfordulhat, hogy működése során pattogó hangokat ad ki magából. Az öntött vasból készült konvektorokra ez nem jellemző, habár az is tény, hogy ezek jóval drágábbak, illetve nehezebb is hozzájuk jutni. A pattogás leginkább a régi típusok esetében fordult elő gyakran, a mai lemezes gázkonvektorok sokkal csendesebbek, emellett esztétikus megjelenéssel is rendelkeznek, így a modern otthonokban is megállják a helyüket.

A gázkonvektorok további előnye, hogy a kazánokkal szemben sokkal olcsóbban megoldható az üzemeltetésük, vagyis energiahatékony működés jellemzi őket. A hátrányok között említhetjük, hogy nagyobb otthonok teljes felfűtésére nem alkalmas. Kivéve, ha minden egyes helyiségbe kerül egy-egy konvektor. A helyiség fűtési rendszerét tervezve figyelembe kell venni a lakók életviteli szokásait, a külső hőmérsékletet, a helyiség méretét, páratartalmát, valamint a beltéri hőmérséklet, illetve a határoló felületek viszonyát. Ebben egy szakember is nagy segítségünkre lehet. A készülék beszereléséhez eleve igénybe kell vennünk a szolgáltatásait, valamint a rendszeres, legalább évi egy alkalommal történő karbantartás során is.