A gázgrillek nyújtotta sütési lehetőségek

A nyári szezon nem telhet el egy kis szabadtéri sütögetés nélkül. Ahhoz, hogy igazán finom ételeket készítsünk, szükségünk lesz egy grillezőre. Ma már nagyon sokféle típus közül válogathatunk, melyek eltérő előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek.

Gázgrillek nagy előnye, hogy gyors sütést biztosítanak és sokkal a hőfokot is sokkal könnyebben szabályozhatjuk, mint faszenes társaik esetében. Így kisebb az esélye, hogy esetleg odaégetjük a húst. Emellett nem kell a hamuval sem bajlódnunk, vagyis a sütési folyamat jóval tisztább, egyszerűbb. Sokan azzal érvelnek a faszenes grillezők mellett, hogy különleges, füstös ízzel készülnek benne az ételek. Bármennyire hihetetlen, a megfelelő kiegészítők alkalmazásával elérhető, hogy a gázgrillen készült ételek is különleges, füstös aromájúak legyenek. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy mindig legyen otthon egy pótgázpalack, különben, ha a meglévő kifogy, akkor könnyen azzal szembesülhetünk, hogy kénytelenek vagyunk félbe hagyni a sütögetést. Ha kellőképp felkészültek vagyunk, akkor ilyesmitől nem kell tartanunk.

Köztudott, hogy a gázgrill sokkal gyorsabban felmelegszik, mint a faszenes, ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell megvárni, míg optimális hőmérsékletűre melegszik. Amíg várjuk, hogy a készülék felmelegedjen, addig előkészíthetjük a sütni kívánt élelmiszereket. Előkészítés alatt nem csupán a grillező mellé pakolást értjük, hanem elsősorban a pácolást és a fűszerezést. Ehhez olajra, valamint sok-sok fűszerre lesz szükségünk. Sokan a sót is a pácléhez adják, ezt azonban nem javasoljuk, mivel vizet von el és könnyen kiszárítja a húsokat. Jobb, ha csak akkor sózunk, amikor már megsültek a húsok. Ha nem szeretnénk pácolni, akkor jó megoldás, ha vastagon bekenjük a húsokat és úgy tesszük a rácsra.