A duzzadószalag alkalmazása gyakorta elengedhetetlen

Magas-, illetve mélyépítési munkálatok során kiemelt mértékben kell foglalkozni az időjárás jelentette kockázatokkal, különös tekintettel a jelentősebb esőzésekre. Ahogy az számtalan alapanyag esetében is igaz, a vasbeton kapcsán is a nedvesség jelenti az egyik legnagyobb rizikót, ez pedig nem csak az esőzésekre, de a talajvízre is érvényes.

Szerencsére az egységek illesztési tökéletlenségeit duzzadószalag segítségével könnyedén leszigetelhetjük. A munkahézagok ugyanis egy olyan sarkalatos pontjai ezeknek a szerkezeti elemeknek, ahol a víz bejutása nagyon komoly korrózióhoz vezethet. Ha ez megtörténik, az hosszú távon akár az egész struktúra meggyengülését is okozhatja. A duzzadószalag helyes alkalmazásával ez a probléma hatékonyan megelőzhető, ráadásul csak pár fontos tényezőre kell odafigyelnünk. Az egyik ilyen az optimális típus kiválasztása, különös tekintettel az alapanyagra, a felhasználási körülményekre és természetesen a méretezésre. Mélyépítés esetében ügyeljünk az előírásokra és csak olyan modellt alkalmazzunk, aminél a határértékek számunkra megfelelők.

Nagyon fontos, hogy kizárólag a teljesen száraz duzzadószalag beépítése elfogadható. Amennyiben sérült a termék csomagolása, és nedvesség érhette a raktározás, esetleg a szállítás során, akkor szigorúan tilos felhasználni, ugyanis így azt kockáztatnánk, miszerint a szigetelés végül egyáltalán nem fejti majd ki hatását. A duzzadószalag egyik legnagyobb előnye, hogy öninjektáló, azaz külső beavatkozás nélkül is tökéletesen kitölti a rendelkezésre álló helyet. Így aztán a legkisebb hajszálrepedések tömítése miatt sem kell aggódnunk, ám hogy ezt a célt elérjük, a használat során körültekintően kell eljárnunk. Akár ragasztjuk, akár fizikailag szorítjuk le a szigetelőt, fokozottan ügyeljünk, hogy minden az előírások szerint történjen.