3 kérdés és válasz, új ágyneműhuzat garnitúra vásárlás előtt

Ágyneműhuzatot nem vásárolunk túl gyakran. Összegyűjtöttünk néhány fontos kérdést és választ azoknak, akik most készülnek életük első ágynemű vásárlására.

Nő létemre 35 éves is elmúltam, amikor életem első ágyneműhuzat garnitúráját megvásároltam. Ez előtt vagy örököltem az ágyneműket, vagy ajándékba kaptam egy két garnitúrát. Amikor pedig már saját magamnak indultam el venni egy új ágyneműhuzat garnitúrát, persze nem voltam tisztában azzal az alapvető kérdéssel sem, hogy a 80% pamuttartalom jónak számít e az ágyruháknál. Az ágyneműhuzat garnitúra nem egy olyan téma, amiről a hétköznapokon csacsogni szoktunk bárkivel is, ezért most segíteni szeretnék azoknak, akik kis felvilágosodásra vágynak vele kapcsolatban.

Ágyneműhuzat
Ágyneműhuzat

Lássuk, mik azok a legfontosabb szempontok, amiket szem előtt kell tartani, ha tökéletes alvásélményt szeretnénk.

  1. Az ágyneműhuzat garnitúra anyaga.

Nagyon fontos tényező. Ne csak az ágynemű mintája legyen a választás fő szempontja, hanem annak anyaga is. Persze tudom, hogy a stílus is nagyon fontos, de hiába minden, ha szúrós, kényelmetlen anyagú ágyneműhuzat ölel körbe egész éjszaka. A 100% pamut ágyneműhuzat és az ún. kevert szálas pamut ágyneműhuzat (80% pamut, 20% poliészter) az, amit ajánlok.

  1. Az ágyneműhuzat garnitúra mérete.

Mekkora legyen az ágyneműhuzat? Hazánkban kétféle paplan standard ágynemű méret van: egyszemélyes és kétszemélyes. Az egyszemélyes ágyneműhuzat paplanja 140×200 cm, a kétszemélyes ágynemű paplan mérete pedig 200×220 cm. A párna és kispárna standard méretek 70×90 cm, ill. 40×50 cm. A középpárna 50×70 cm elég ritka az ágyruhák garnitúráiban, inkább a nagyobb standard párnahuzat van forgalomban. Tehát az ágyneműhuzat méretek szempontjából, ha egyedül alszunk a paplan alatt, akkor a normál 140×200 cm-es szettet válasszuk, ha pedig a nagy paplan van otthon, a 200×220 cm-es garnitúra a jó választás.

  1. Külön ágyneműhuzatot kell vennem nyárra és télre?

Nem feltétlenül, de a legjobb alvásélményt a szezonális ágynemű anyagok adják. A nyári ágyneműhuzat lehet szatén, vagy hagyományos pamut, a téli ágyneműhuzat pedig természetesen a jó meleg flanel ágyneműhuzat. A szatén ágyneműhuzat kellemesen hűsíti a testet nyáron, a flanel ágyneműhuzat pedig felmelegít télen, a bolyhos, vastag anyagának köszönhetően. Ha pedig nem szeretnéd váltogatni, maradj a hagyományos pamut ágyneműhuzatoknál.

Ha ezekkel a kérdésekkel és válaszokkal tisztában vagyunk, már nyugodtan elindulhatunk beszerezni legújabb ágyneműhuzat garnitúránkat. A tökéletes ágyneműhuzat pedig maximális pihenésben részesíti az egész családot.